Stem voor het geluid van Lier

Stem voor het geluid van Lier

Het Liers Cultuurcentrum stelt dé ultieme Lierse top 10 samen.

Klik op de casettes om de geluidsfragmenten te beluisteren. Nadat je drie nummers (titel en uitvoerder) hebt toegevoegd in het formulier, kan je jouw selectie insturen.
Je kan ook een eigen suggestie insturen die nog niet in deze lijst staat.

Stem je liever op de ouderwetse manier in een stemhokje? Kom dan naar cc De Mol en vul je stemformulier in. 

Op donderdag 7 mei wordt de Lierse top 10 bekend gemaakt in cc De Mol. Je kan hierbij aanwezig zijn! Reserveer alvast jouw tickets!!

Frontman Ruben Block werd in Lier geboren en skatete er zijn jeugdjaren door. Bassist Monsieur Paul is volbloed Leuvenaar maar woont al vele jaren in Lier. Als twee derde van de band zo’n link heeft met de stad, mogen we ze claimen.

The Wolf Banes met frontman Wim Punk ontstonden in 1986 in Lier. Hun grootste hit ‘As The Bottle Runs Dry’ uit 1988 werd geproduceerd door George Kooymans van Golden Earring.

Na de geboorte van zijn kinderen schreef de Lierse auteur Tom Marien de tekst van dit wiegenlied. Muzikant Stijn Trauwaen maakte er een echte rustgevende berceuse van. De afdeling materniteit van het H.-Hartziekenhuis geeft elke jonge mama de tekst mee op een kaartje.

Liers-Duffelse indieband

De Vlaamse Justin Bieber reist de wereld rond maar woont in Lier!

Vooruit, vooruit, vooruit! Het clublied van voetbalclub K. Lyra T.S.V.

Gitarist Wim Brioen werd in 1954 in Lier geboren. Hij studeerde aan het Sint-Gummaruscollege en doorliep vlot de Lierse muziekacademie. Hij koos dan voor het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij het hoger diploma gitaar behaalde. Hij voltooide zijn gitaarstudie aan het Antwerps conservatorium.

Powerrock van Lierse bodem met een vrouw achter de microfoon.

In november 1997 werd in Lier een musical gebracht van Felix Timmermans’ bekendste personage Pallieter. Romeo Gunther Levi was Pallieter en Sofie D’Hulst gaf gestalte aan Marieke.

Het vierkoppige X!NK bestond voor de helft uit leden die in Lier geboren zijn: Jonas Meukens (tekstschrijver, zanger, gitaar) en zijn broer Niels (drummer). X!NK werd bekend als de Belgische inzending voor het eerste Junior Eurovisiesongfestival in 2003.

Psycho-rockabilly-surfband uit Lier met een nog zeer jonge Ruben Block (Triggerfinger) in de gelederen.

De kapitein is al een paar keer aangemeerd in Lier maar is niet afkomstig uit Lier. Een echte kapitein is sowieso van overal. In het liedje ‘Doe je eigen dingetje’ zit echter wel een juwelier uit Lier.

Nederlandstalig nachtorkest met als uitvalbasis Noeveren (Boom). Maar zanger-gitarist Dries Emmerechts werkt en woont in Lier.

The Strangers zijn Antwerpser dan Brabo en Antigoon samen. The Strangers zijn echter al wel eens gepasseerd in het Lierse Begijnhof waar ze Eufrazie van Doemmelen hebben ontmoet.

Eva werd in 1978 in Lier geboren. Bovendien is ze ook nog eens het nichtje van Wim Punk (The Wolf Banes)!

Zanger en gitarist Pieter Jan De Paepe legt de link met Lier.

Robert Falcon uit Koningshooikt hoeft zich geen zorgen te maken voor tickets voor Tomorrowland. Hij staat er namelijk zelf op het podium!

De B-Boys was bedoeld als stunt in het kader van het televisieprogramma Schalkse Ruiters. Schalkse Ruiter Bart De Pauw woont al enkele jaren in Lier.

All female Lierse punkrock uit beging jaren ’80.

Muddler is een vierkoppige band uit Lier.

Gitarist Wim Brioen werd in 1954 in Lier geboren. Hij studeerde aan het Sint-Gummaruscollege en doorliep vlot de Lierse muziekacademie. Hij koos dan voor het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij het hoger diploma gitaar behaalde. Hij voltooide zijn gitaarstudie aan het Antwerps conservatorium.

Guilty pleasure synthpop met Lierenaar Joey Brocken achter de typerende synths. Wie al ooit in het Liers Cultuurcentrum geweest is, heeft Joey misschien ook al als huistechnieker achter veel andere soorten knoppen zien staan.

Lierse hardcore hiphop

Hoewel in de huidige bezetting enkel Walter Grootaers van Lier is, associeert iedereen De Kreuners meteen met de Netestad. Het nummer ‘Hom Bom’ heeft een duidelijke Lierse geschiedenis: eind jaren ‘70 werden verschillende muren in Lier beklad met de surrealistische boodschap ‘Hom Bom’. De Kreuners hebben er een nummer van gemaakt en dat kwam op de LP ‘Er sterft een beer in de Taïga’.

Lierse band uit de jaren ’90 met het ietwat steverige werk.

Hoewel in de huidige bezetting enkel Walter Grootaers van Lier is, associeert iedereen De Kreuners meteen met de Netestad. Het is een Nederlandstalige cover van de Billy Idol-klassieker ‘Dancing with Myself’, uitgebracht door De Kreuners in 1982.

Hoewel hij bass speelt bij De Kreuners verraadt het accent van Axl dat hij niet van Lier is. In zijn nummer Jakke wordt Lier wel vermeld: “Iederiên mag et wete van Leuve tot in Liêr ne vent as de Van Eycke diê make ze ni miêr”.

Volgens de tekst van deze evergreen lag Della met Jefke in het koren ‘aan de oevers van de Nete, tussen Herentals en Lier’.

Elke Taelman, ook gekend onder haar artiestennamen Elke en Ellis, werd geboren in Lier.

Lierse punkrock band. F.O.D. werd in 2008 opgericht als een Green Day-coverband met  als doel om het album Dookie (1994) van Green Day volledig te spelen. De naam van de band verwijst naar een nummer op dit album, wat een afkorting is van ‘fuck off and die’.

Het kwartet SAHF4 bestaat uit 4 instrumentleerkrachten van de Lierse Muziekacademie. Al meer dan 12 jaar brengen ze samen kamermuziekconcerten. Drie van de vier muzikanten wonen in Lier; sopraan Danny Van Hoof is er geboren en getogen. Elk van hen heeft ook al tal van Lierse huwelijken, jubileums en afscheidsdiensten muzikaal begeleid

Hoewel in de huidige bezetting enkel Walter Grootaers van Lier is, associeert iedereen De Kreuners meteen met de Netestad. Walter Grootaers maakte dit nummer over zijn dochter Layla na zijn scheiding met de moeder van Layla. Layla werkt tot op heden als onthaalbediende aan de stad Lier.

Het Liers mannenkoor Harbalorifa bundelde in 1985 de krachten met de Lierse Piepenholleke Brassband om de single uit te brengen met op de A-kant ‘Lied van Lier Kermis’.

Het Liers mannenkoor Harbalorifa bundelde in 1985 de krachten met de Lierse Piepenholleke Brassband om de single uit te brengen met op de B-kant ‘Lier in zwier’.

De officieuze hymne van Lier. Het originele nummer is gecomponeerd door een Weense componist in 1914 en is bekend als “Wien, Wien nur du allein”. In de jaren ’50, voor één van de bekende Lyrarevues, werd er een Lierse tekst opgezet door Gerard Schroons.  Hugo Broes heeft de tekst nadien nog licht aangepast. In 2002 werd het nummer opgenomen voor de Lierse Volkswandeling van de gidsen.

Het nummer gaat niet over een Lierenaar of over de stad Lier maar over een man die de lier bespeelt. Lier is de enige Vlaamse stad die zijn naam deelt met het instrument dat Wannes in dit lied bezingt.

Lierenaar Frans Boogaerts was autodidact toen hij zich in 1905 als 17-jarige inschreef aan het Conservatorium van Antwerpen. In juni 1926 werd zijn cantate ‘Onze Torens’ in Lier opgevoerd, ter gelegenheid van de inhuldiging van het ‘Monument der Liersche Gesneuvelden’. Bij de inhuldiging van de Zimmertoren (1930) klonk deze muziek opnieuw. In Lier is zijn Lied van Carnaval nog steeds bekend. Hij werd benoemd tot eerste directeur van de muziekacademie van Lier in 1922.

De Lierse band Trol brengt Nederlandstalige folk geschoeid op Keltische roots met ingrediënten van blues en kleinkunst. Ze waren vooral actief in de jaren ’90 en brachten twee lp’s uit. Begin 2020 namen de Trollen hun instrumenten terug op.

De Lierse band Trol brengt Nederlandstalige folk geschoeid op Keltische roots met ingrediënten van blues en kleinkunst. Ze waren vooral actief in de jaren ’90 en brachten twee lp’s uit. Begin 2020 namen de Trollen hun instrumenten terug op.

Tony Cabana werd in 1957 geboren als Tony Opgenhaffen in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Als jongen was hij geïnteresseerd in muziek en voetbal. Dat laatste bracht hem een contract op bij Ajax Amsterdam. Een ongeval maakt echter een einde aan zijn voetbalcarrière. Tony verhuisde naar Vlaanderen. De zanger en horeca-uitbater bundelde zijn liefde voor voetbal en zijn zangtalent voor Lierse.

Band rond Wim Punk met Nederlandstalige, complexloze pop/rock.

De broers Jan en Luc Van Dessel - geboren in Lier - speelden tot 1994 in prog-rock band Tails Blue. Tails Blue maakte aanvankelijk naam en faam in het blueswereldje en mocht optreden in de voorprogramma's van Normaal, Thin Lizzy, The Pebbles en The Wallace Collection. In 2012 was er een reünieconcert in Nijlen.

Deze Lierse metal band, voordien gekend als Nightmare, werd opgericht in 2011.

Geboren als Paula De Meyer in 1948 in Lier, stond zij al op zevenjarige leeftijd op het podium. Haar vader Albert De Meyer was componist, muzikant en had een drukbezocht volkscafé aan het station in Lier. Daar zette ze haar eerste muzikale stappen. In 1971 werd ze finaliste van de Ontdek de ster-wedstrijd. Ze werd zangeres bij het orkest van Bobby Prins en werd uitgenodigd om op te treden met The Strangers ter gelegenheid van hun show "20 jaar Strangers". Samen met wijlen Jan Theys was ze assistent-spelleider van het programma Melodieën in 1973. Daarna zou ze nog enkele plaatopnamen maken bij de firma van Johnny Hoes en kreeg ze een vast contract bij de "Lach en een Traan Show"  met ondermeer De Zangeres zonder Naam. Door allerlei omstandigheden, zoals een zwaar auto ongeval, de drukte van het café en de radio-omroepen die haar negeerden, besliste Paula een punt te zetten achter haar zangloopbaan.

The Strangers zijn Antwerpser dan Brabo en Antigoon samen. The Strangers beweren in dit nummer dat er in de buurt van de Grote Markt in Lier ‘mannen van plezier’ aanwezig waren. Natuurlijk rijmt ‘plezier’ ook wel zeer vlot op ‘Lier’.

Wout Van Dessel of DJ Wout werd geboren in Lier. Als dj is hij vooral bekend onder zijn artiestennaam DJ Wout. Als producer scoort hij regelmatig hits met zijn tranceformatie Sylver. Daarnaast was DJ Wout support-dj op een tour door Zuid-Afrika van Milk Inc. Ook draaide hij in 1999 op de Love Parade in Berlijn en Dance Planet in Sint-Petersburg en Moskou.

Een 'funky rocky' groep, die de moedertaal aanscherpt! Zanger-bassist Dries Emmerechts werkt en woont in Lier.

Zangeres Laura Omloop woont in Berlaar maar werd in 1999 in Lier geboren. Omloop vertegenwoordigde België op het Junior Eurovisiesongfestival 2009 in Kiev. Ze was als tienjarige daar de jongste deelnemer. Met haar liedje ‘Zo verliefd’ werd ze vierde.

Bob Porter werd als Bob Van Peborgh geboren in Lier en hij woonde er ook. Hij speelde bij het BRT Jazzorkest.  Bob speelde met al de grote jazzmuzikanten in België (Toots Thielemans, Bert Joris, Philippe Catherine, Eric Melaerts, Bart De Nolf, Bruno Castelucci, Richard Rousselet,…).  Hij speelde ook mee op ‘Liefde is een kaartspel’ van Lisa Del Bo tijdens het Eurovisiesongfestival in 1996.

Melting Time is een vierkoppige, Lierse post-punk band.

Notoir Boechoutenaar, maar waar volgde Bart notenleer? Waar doet Bart al eens een familiebezoekje? Uiteraard, in Lier! In ‘Miere, miere (mugge, mugge)’ krijgt Lier een eervolle vermelding.

The Wolf Banes met frontman Wim Punk ontstonden in 1986 in Lier.

De Lierse band raakte bekend door in 2000 Humo's Rock Rally te winnen. De groep behaalde regelrechte radiohits met onder andere Mimosa.

Pino Baresi werd geboren als Giuseppe Chimienti in Bari maar hij kwam in Lier terecht. Pino´s zangcarrière startte in 1990 na een finaleplaats in de VTM soundmixshow. In 1991 veroverde hij weer een finaleplaats in Henny Huysman´s soundmix met "Se Bastasse" van Eros Ramazzotti. Een optreden in de populaire Honeymoon Quiz bleef niet uit. Tot op heden kan je genieten van Pino’s zangtalent.

Componist, dirigent, muziekpedagoog en organist Renaat Veremans werd in 1894 in Lier geboren. Veremans werd geboren in de Antwerpsestraat 55  waar een herdenkingsplaat hangt. Er is ook een Renaat Veremansplein in Lier.

Mannenkoor De Netezonen werd opgericht in 1882. Sindsdien zijn ze onafgebroken vierstemmig actief met een repertoire dat reikt van Bach tot The Beatles.

Lierenaar Frans Boogaerts was autodidact toen hij zich in 1905 als 17-jarige inschreef aan het Conservatorium van Antwerpen. In juni 1926 werd zijn cantate ‘Onze Torens’ in Lier opgevoerd, ter gelegenheid van de inhuldiging van het ‘Monument der Liersche Gesneuvelden’. Bij de inhuldiging van de Zimmertoren (1930) klonk deze muziek opnieuw. In Lier is zijn Lied van Carnaval nog steeds bekend. Hij werd benoemd tot eerste directeur van de muziekacademie van Lier in 1922.

Nederlands acteur, presentator, zanger, columnist en schrijver Joost Prinsen maakte in 1979 dit nummer met een eervolle vermelding voor Lier: “Vlaanderen, Vlaanderen door welk noodlot, door welk wonderlijk bestier word je steeds voorbijgereden, worden al je mooie steden, Brugge, Antwerp, Gent en Lier, tot op heden steeds gemeden, waarom blijft er niemand hier?”

Bob Roothooft (1925-2008) was een rasechte Lierenaar en zowat de incarnatie van Pallieter. Hij zong en trad op met een eigen orkestje of begeleidde zichzelf op accordeon. Hij speelde mee in films en trad op voor televisie in de jaren ’50-’60. Hij nam in de jaren ’60  naast deze Pallieterpolka ook het Lyralied op.

Belgische punkband die werd opgericht in 1985. Met hun nummer ‘Party on’ stonden ze in België 18 weken lang in de hitlijsten. Daardoor konden ze meer dan ooit optreden in gans Europa, Rusland en de Verenigde staten. Ze stonden ondermeer op het podium met Simple Minds en Deep Purple. De Lierse link is ex-gitarist Ivo Michiels die geboren en getogen is in Lier. Ivo schreef mee aan het nummer ‘Party on’.

Frontman Ruben Block werd in Lier geboren en skatete er zijn jeugdjaren door. Bassist Monsieur Paul is volbloed Leuvenaar maar woont al vele jaren in Lier. Als twee derde van de band zo’n link heeft met de stad, mogen we ze claimen.

Notoir Boechoutenaar, maar waar volgde Bart notenleer? Waar doet Bart al eens een familiebezoekje? Uiteraard, in Lier! In Poolijs zit er bovendien een eervolle vermelding voor Jut: ‘Nu elke kinesist uit Koningshooikt zich met de glimlach naar jouw wensen plooit’

Albert De Meyer (1912-2001) was accordeonist, componist en gekende Lierse caféhouder (café De Jazz in de Frederik Peltzerstraat en Café Tony op het Leopoldplein). Hij maakte de meeste supportersliederen voor de Lierse sportclubs (K. Lierse SK, B.U.S, en Rebels Lier). Via zijn dochter Paula De Meyer, alias Paula Berger, scoorde hij enkele bescheiden hits met eigen composities. Albert hield 'bonte avonden' in het zaaltje achteraan in café Tony. Hij maakte ook liedjes voor bepaalde manifestaties (Zimmerlied en Pallieterwals).

Rendez-vous is het nummer waarmee Pas de Deux België vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in 1983 in München. Het lied zorgde destijds in de nationale preselectie voor heel wat opschudding en protest. Toen het door de vakjury werd verkozen braken er bijna rellen uit in de zaal. Rendez-vous was in 1983 ook het eerste nummer dat op de pas opgerichte radiozender Studio Brussel gedraaid werd. Link met Lier: Hilde Van Roy, de blonde zangeres, is afkomstig uit Lier.

De Lierse band raakte bekend door in 2000 Humo's Rock Rally te winnen. De groep behaalde regelrechte radiohits met onder andere Ruby Red.

All female Lierse punkrock uit beging jaren ’80

Lierse hardrock band. Later veranderde de band de naam in Sin Savage.

Willem Gommaar Kennis werd in 1717 geboren in Lier. Kennis begon als koorknaap en violist in het kerkorkest van de Sint-Gummaruskerk in Lier, waar hij in 1742 zangmeester werd. Begin 1750 werd hij benoemd tot zangmeester aan de collegiale Sint-Pieterskerk te Leuven, waar hij de rest van zijn leven werkzaam zou zijn. Hij werd er vooral bekend als vioolvirtuoos, en als componist van instrumentale werken voor kleine ensembles. De Engelse editie van zijn Opus 4 werd trouwens lange tijd beschouwd als een werk van Johann Christian Bach en onder diens naam nog in 1949 heruitgegeven in New York.

The Strangers zijn Antwerpser dan Brabo en Antigoon samen maar iedereen weet van welke kanten de schele pompier is uit een van hun grootste hits.

Componist, dirigent, muziekpedagoog en organist Renaat Veremans werd in 1894 in Lier geboren. Veremans werd geboren in de Antwerpsestraat 55  waar een herdenkingsplaat hangt. Er is ook een Renaat Veremansplein in Lier.

LowRider is het soloproject van Paul Van Bruystegem, alias Monsieur Paul, alias Lange Polle. Paul speelt bass bij Triggerfinger en gitaar bij The Wolf Banes. Hij woont bovendien al vele jaren in Lier.

Albert De Meyer (1912-2001) was accordeonist, componist en gekende Lierse caféhouder (café De Jazz in de Frederik Peltzerstraat en Café Tony op het Leopoldplein). Hij maakte de meeste supportersliederen voor de Lierse sportclubs (K. Lierse SK, B.U.S, en Rebels Lier). Via zijn dochter Paula De Meyer, alias Paula Berger, scoorde hij enkele bescheiden hits met eigen composities. Albert hield 'bonte avonden' in het zaaltje achteraan in café Tony. Hij maakte ook liedjes voor bepaalde manifestaties (Zimmerlied en Pallieterwals).

Albert De Meyer (1912-2001) was accordeonist, componist en gekende Lierse caféhouder (café De Jazz in de Frederik Peltzerstraat en Café Tony op het Leopoldplein). Hij maakte de meeste supportersliederen voor de Lierse sportclubs (K. Lierse SK, B.U.S, en Rebels Lier). Via zijn dochter Paula De Meyer, alias Paula Berger, scoorde hij enkele bescheiden hits met eigen composities. Albert hield 'bonte avonden' in het zaaltje achteraan in café Tony. Hij maakte ook liedjes voor bepaalde manifestaties (Zimmerlied en Pallieterwals).

Met hun rijke, vervlochte synth- en gitaarparijen en gelaagde drums creëert The Radar Station een eigen, uniek geluid: verhalende, eigentijdse indierock à la The War On Drugs en The National, met echo’s uit de eightiespop van Peter Gabriel en Daniel Lanois. The Radar Station won in 2020 De Nieuwe Lichting op StuBru. Bassist Vincent Lembregts is de link met Lier.

Betty Owczarek, zangeres, maar vooral bekend van de eerste editie van Big Brother, woonde een tijdje in Lier en was er zelfs hoteluitbaatster.

De Juffra’s is het zingend meisjesduo Ellen Van den Heuvel en An-Sofie Heselmans. Ellen komt uit Lier. De Juffra’s stonden met het poprocknummer ‘Te schoon voor u’ in 2007 in de finale van Junior Eurosong.

De in Lier geboren Wim Henderickx is een Vlaams componist, percussionist en muziekpedagoog.

Sylver is een Belgische dance-act bestaande uit producer Wout Van Dessel, gitarist John Miles jr. en zangeres Silvy De Bie. Silvy De Bie en Lierenaar Wout Van Dessel ontmoetten elkaar voor het eerst in de Lierse discotheek Illusion. In deze club was Van Dessel dj en De Bie ging hier regelmatig uit. Van Dessel vroeg De Bie om het door hem geproduceerde ‘Turn The Tide’ in te zingen. Bij dit nummer noemde het duo zich nog Liquid feat. Silvy, maar dit werd later veranderd in Sylver. Dit nummer werd een succes en stond drie weken op nummer één in de Belgische hitlijsten.

The Guru Guru is een Belgische noiserockband die werd opgericht als eindwerkproject aan de Limburgse Hogeschool PXL. The Guru Guru speelde onder meer op Sziget Festival, Pukkelpop, Rock Herk. Gitarist Emiel Van Den Abbeele is de link met Lier.

De Romeo's is een Vlaamse muziekgroep, bestaande uit Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi. De groep brengt een Nederlandstalige mix van eigen nummers, covers en hit-medleys. De link met Lier: Chris Van Tongelen woont in Lier. Gunther Levi kreeg in Lier natuurlijk eeuwige faam door zijn vertolking als Pallieter in de gelijknamige musical uit 1997.

Hoewel in de huidige bezetting enkel Walter Grootaers van Lier is, associeert iedereen De Kreuners meteen met de Netestad. ‘Vuil water’ is het enige Kreuners-nummer waar Lier ook expliciet vernoemd wordt: “Oh, Lier daar ben ik thuis”. Ook café Het Kruiske, waar Walter ooit zelf achter de toog stond, krijgt een eervolle vermelding.

De Lierse driekoppige band The Garbage Gang omschrijft zichzelf als ‘Dinosaurs of Garage Rock’.

Het nummer is een carnavalskraker uit 1974. Dat Adèle Bloemendaal ooit in Lier is geweest weten we niet maar de Nederlandse zingt wel: “Een voetbalclub uit Lier verloor laatst met vijf – vier”. Het is niet duidelijk over welke Lierse voetbalclub het juist gaat.

Geboren als Paula De Meyer in 1948 in Lier, stond zij al op zevenjarige leeftijd op het podium. Haar vader Albert De Meyer was componist, muzikant en had een drukbezocht volkscafé aan het station in Lier. Daar zette ze haar eerste muzikale stappen. In 1971 werd ze finaliste van de Ontdek de ster-wedstrijd. Ze werd zangeres bij het orkest van Bobby Prins en werd uitgenodigd om op te treden met The Strangers ter gelegenheid van hun show "20 jaar Strangers". Samen met wijlen Jan Theys was ze assistent-spelleider van het programma Melodieën in 1973. Daarna zou ze nog enkele plaatopnamen maken bij de firma van Johnny Hoes en kreeg ze een vast contract bij de "Lach en een Traan Show"  met ondermeer De Zangeres zonder Naam. Door allerlei omstandigheden, zoals een zwaar auto ongeval, de drukte van het café en de radio-omroepen die haar negeerden, besliste Paula een punt te zetten achter haar zangloopbaan.

Je kan ook een eigen suggestie insturen die nog niet in deze lijst staat.